Mestonderzoek

Waarom het doen van mestonderzoek belangrijk is.


80% van de paarden wordt onnodig ontwormd. Maar hoe weet je nu welk paard je nu wel moet ontwormen en voor welk soort worm. Met een mestonderzoek naar wormeieren heb je een krachtig middel om precies te weten, wat je wanneer moet doen. Hiervoor gebruiken wij de McMaster methode.

Een betrouwbare onderzoeksmethode die helpt resistentie tegen wormmiddelen te vertragen, zodat we deze middelen in de toekomst nog kunnen gebruiken op de momenten dat ze wel nodig zijn!

Mestonderzoek doen, het liefst 3x per jaar!


In het voorjaar (maart) beginnen wij met de eerste mestonderzoeken. Dat is het startpunt om te kijken hoe uw paard ervoor staat.

In de zomer (juni/juli) doen wij voor de tweede keer mestonderzoeken. De ontwikkeling van de larven gaat razendsnel door de hogere temperaturen. De larven komen met de mestballen mee naar buiten en worden door het eten van het gras vaak weer opgenomen door het paard.

In de herfst (eind september) gaan we voor de derde keer mestonderzoek doen. De larf heeft door de lagere temperaturen een langere levensduur. Daarbij is het gras kort gegeten en zullen ze dus sneller weer in het paard terecht komen.

In de winter (begin december)  adviseer ik uw paard preventief te ontwormen. Dit kunt u zien als een eenmalige schoonmaakbeurt van uw paard. De volwassen wormen worden gedood en worden via de mest afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat er geen eitjes gelegd worden. Het is wel zo dat uw paard zichzelf weer besmet door het opeten van de larven.